Het effect
De natuur is overal om ons heen en heeft grote invloed op ons als mens. De vele positieve effecten op onze hersenen komen waarschijnlijk door ons oerinstinct om in de natuur te kunnen overleven. Gelukkig blijkt uit verschillende onderzoeken dat we niet per se in de natuur hoeven te zijn om deze effecten te ervaren. Alleen het kijken naar natuur heeft al effect!
Biophilic design: overzichtelijk én prikkelend
Mensen voelen zich van nature beter in een overzichtelijke omgeving. Die omgeving moet alleen wel voldoende prikkelen. Er moet dus voldoende uitdaging zijn, maar wel binnen de context van een omgeving die makkelijk te begrijpen is. Wanneer er een goede balans is tussen een natuurlijk begrip van de omgeving en voldoende verkenningsmogelijkheden, verlaagt ons stresslevel: we voelen ons meer op ons gemak.
Meer natuur om je heen versterkt dit: mensen blijken een natuurlijke omgeving beter te verwerken in de hersenen. Hierdoor begrijpen ze de omgeving beter. Een ‘groene’ omgeving geeft ook het (onbewuste) idee dat er iets te verkennen is. We zien hierdoor steeds vaker dat natuur van buiten naar binnen wordt gehaald. Is het genoeg om een paar planten in je werkkamer te zetten of moet er meer gebeuren?
Biophilic design: meer dan wat planten in je werkkamer
Biophilic design gaat verder dan alleen die plant in de vensterbank; het betrekt onze intrinsieke aantrekkingskracht voor de natuur bij het ontwerpen van ruimtes. Het principe gaat er vanuit dat de meest getrouwe ervaringen te vinden zijn in de natuur en dat we ons dus het meest natuurlijk gedragen in een natuurlijke omgeving. Logisch, aangezien onze oorspronkelijke leefomgeving de natuur is.
De afgelopen jaren zijn mensen zich veel bewuster geworden van het effect van de gebouwen waar ze hele dagen in moeten werken, leren of herstellen.
Oliver Heath - Expert in Biophilic Design
De drie pijlers van biophilic design
Oké, niet alleen planten in het raamkozijn dus. Maar wat dan wel? We leggen het kort uit. Biophilic design rust op grofweg drie pijlers.
1. Fysiek contact met natuurlijke processen
Allereerst is het maken van fysiek contact met levende natuur en natuurlijke processen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van (dag)licht, lucht en ecosystemen binnen de ruimte. Denk ook aan het neerzetten van bloemen en planten, aan water en dieren, en aan de invloed van geluiden en geuren. Al deze aspecten hebben een direct effect op de natuurlijke werking van ons bioritme. De juiste toepassing zorgt voor een omgeving waarin je gezonder bent en minder stress ervaart. Hierdoor voelen medewerkers zich beter, zijn ze tevreden en daardoor productiever, is er minder ziekteverzuim en een hogere klanttevredenheid.
2. De aanwezigheid van natuurlijke analogen
De tweede pijler richt zich op het toepassen van natuurlijke vormen en materialen. Ondersteun de voorstelling van de natuur bijvoorbeeld met vormen, patronen, kleuren en materialen die een raakvlak hebben met de natuur. Bepaalde kleuren en patronen op een vloer wekken bijvoorbeeld de illusie van een natuurlijke ondergrond. Ronde, in elkaar overlopende, vormen geven een natuurlijke uitstraling.
3. Een natuurlijke beleving van een ruimte
Het derde aspect gaat voornamelijk over de zichtlijnen in een ruimte. Met de juiste, natuurlijke zichtlijnen sluit een ontwerp aan bij onze behoefte: om ver weg te kunnen kijken, aan een beschermde plek, om een omgeving te kunnen verkennen en ontdekken. Het gebruik van op natuur gebaseerde zichtlijnen ondersteunt deze drie behoeften.
Biophilic design op jouw kantoor?
Benieuwd hoe een biophilic design er bij jou op kantoor uit kan komen te zien? Neem contact met ons op. We vertellen je er graag alles over.
Oliver Heath: biophilic design expert
Een absolute expert waar Maasdam zich door laat inspireren op het gebied van biophilic design is Oliver Heath. Duurzame architectuur, interieur en biophilic design zijn de vakgebieden van deze veelzijdige auteur en architect. In het kantoor van Maasdam zag hij hoe we het biophilic design hebben doorgevoerd: “De combinatie van natuurlijke elementen, de gebruikte materialen en de inval van daglicht zorgen automatisch voor een glimlach op mijn gezicht”. Dat is precies wat er gebeurt in een ruimte waar biophilic design is toegepast: je voelt je er prettig.
“Meer dan vijfhonderd wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er voordelen zijn wanneer je de natuur in die gebouwen brengt. De afgelopen jaren zijn mensen zich steeds bewuster geworden van het effect van de gebouwen waar ze hele dagen in moeten werken, leren of herstellen”, weet Heath. Op de juiste manier aandacht besteden aan het uiterlijk van een ruimte, heeft effect op het innerlijk van de gebruiker.
Optimale gebruikersbeleving
Het toepassen van biophilic design is dus meer dan het neerzetten van een plant op je bureau; het gaat veel verder dan dat. Maasdam begrijp dit als geen ander en gebruikt biophilic design als een belangrijke bouwsteen voor het creëren van een optimale gebruikersbeleving.
Mogen wij eens meedenken?
Staan jullie aan de vooravond van een (her)inrichting? Laten we eens kennismaken!
Bel ons op 0182517822 of laat hier je gegevens achter, dan bellen wij binnen één werkdag terug.