Realistisch design volgens Technisch directeur Henk Boon

Bij Maasdam start de realisatiefase eigenlijk al tijdens het ontwerpen. Maasdam heeft alle disciplines zelf in huis en dat betaalt zich op allerlei manieren uit. Aan het woord Henk Boon, Technisch directeur bij Maasdam.

Henk Boon:

“Bij projectinrichting blijft het proces van realisatie vaak onderbelicht. En dat is onterecht. De verwachtingen van het ontwerp moet je in de realiteit kunnen doortrekken. Zonder teveel gedoe en het liefst in één keer goed. Daarom gaat bij Maasdam de realisatiefase eerder in. Al tijdens de ontwerpfase brengen de collega’s van de afdeling Realisatie hun expertise in. Bij een traditionele aanvliegroute voor totaalinrichting begin je met ontwerpen. De realisatiefase gaat in als je bij het punt aankomt van ‘Oké, dit gaan we maken.’ Pas dan worden offertes opgevraagd en gaan allerlei partijen zich bezighouden met hun eigen onderdeel. Voor een klant begint de realisatiefase op het moment dat we echt op de stoep staan. Bij Maasdam begint de realisatiefase eigenlijk al eerder, dat levert tijdwinst op en werkt voor alle partijen veel sneller en gerichter.”

Het moet vooral een feestje zijn. We zijn hier wel iets moois aan het bouwen!

Henk Boon - Technisch directeur Maasdam

Meerwaarde van Maasdam

“Bij Maasdam kunnen we aan de voorkant meedenken, omdat we tot en met de realisatie alles zelf in de hand hebben. En dat betaalt zich op allerlei manieren uit. Er wordt vanaf de start door andere disciplines meegekeken naar zaken als haalbaarheid, kwaliteit, financiën en techniek. Zo werken we sneller en gerichter, weet de klant steeds waar hij aan toe is en houden we het project binnen budget. Omdat we aan de voorkant meedenken, is het ontwerp beter gefundeerd. Wist je dat de faalkosten in de bouw ongeveer 10% van de totale omzet bedragen? Dat komt onder andere omdat het over zoveel schijven gaat. Er zijn teveel grijze gebieden, waardoor het niet duidelijk is wie wat oppakt. Maasdam heeft alle disciplines zelf in huis.”

Communicatie: de sleutel tot succes

Als de handtekening van de klant is gezet, valt het project onder de verantwoordelijkheid van de projectmanager. Boon: “De projectmanager is bij Maasdam een belangrijk persoon die al in het voortraject betrokken is. Hij is bij de presentatie geweest en kent de klant. Het is aan hem om de kwaliteit, de planning en het budget te bewaken. En hij is een verbinder, want het zit natuurlijk ook wel eens tegen. Communicatie is daarom een belangrijk punt. Bij Maasdam trekken we goed communiceren door tot op de werkvloer. Hoe ga je met elkaar om? Begroet de klant en neem de tijd om even te kletsen in plaats van als een blind paard door te werken. Daar besteden we aandacht aan. Simpele, belangrijke dingen die de sfeer en onze uitstraling als organisatie ten goede komen.”

Er gaat veel goed, maar ook wel eens iets mis. Daar moet je open en transparant in zijn.

Henk Boon - Technisch directeur Maasdam

Verwachtingsmanagement

“Bekijk zo’n project eens vanuit het oogpunt van de klant. Die ziet allerlei mensen rondlopen in zijn gebouw, maar weet niet precies wat er gebeurt. Je moet een klant meenemen in het proces. Er gaat veel goed, maar ook wel eens iets mis. Daar moet je open en transparant in zijn. Dat wordt enorm gewaardeerd. Het levert begrip op. Daarnaast moet je niet vergeten om de verwachting te blijven managen. Het positieve gevoel en beeld van het ontwerp is: ‘Dit wordt gaaf, hier hebben we zin in’. Dat moet je ook in de realisatiefase standhouden. Dan kan een levering een keer niet op tijd zijn, we zijn toch in zijn pand om iets moois te maken. En dat gaat goedkomen.”

Innovatie

“We werken altijd met een hecht team van vakmensen. We houden teams bij elkaar, omdat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Ervaring is belangrijk, want dan kun je doelgericht te werk gaan. Dat neemt niet weg dat ook innovatie heel belangrijk is in de realisatiefase. Ik zie innovatief werken niet zozeer als het zoeken naar nieuwe oplossingen, maar eerder als gebruikmaken van elkaars kracht. Een vraag stellen als ‘Hoe zou jij dat doen?’, om zo beter te worden. Dat dringt in ieder geval de faalkosten terug. Bovendien heb je ook meer begrip voor elkaar. Zo was bij een project maatwerk nodig voor bepaalde balies. Het kostte moeite om de juiste meubels te ontwikkelen. We hebben daarom de architect gevraagd mee te denken. Die kwam met verrassende oplossingen. De sleutel was een bepaalde afwerking voor het blad. Zo eindigden we ook nog met een kwalitatief beter product.”

Samenwerking en vertrouwen

“Samenwerking en wederzijds vertrouwen zijn superbelangrijk voor de planning en het eindresultaat. Zonder samenwerking en vertrouwen kom je er niet. Stel dat iedereen zich alleen bekommerde om zijn eigen gebied. Nee, door over de schutting heen te kijken en mee te denken, werk je vele malen efficiënter. We voelen ons ook altijd voor 200% verantwoordelijk voor het project.”

“Het leukste aan de realisatiefase vind ik het werken met klanten. Die zijn blij, want je gaat iets nieuws voor hen maken. Waar ze zin in hebben en zich op verheugen. Dat geeft mij veel energie. Bij Maasdam doen we er altijd alles aan om het hele proces goed te laten verlopen. Je moet het een feestje laten zijn.”

Zullen we eens praten over de realisatie van jouw project?

Tijdens een kennismakingsgesprek verkennen we graag de mogelijkheden. Dit is natuurlijk helemaal vrijblijvend.
Laat hier je gegevens achter, dan bellen wij je binnen 1 werkdag om een afspraak te maken.

Verstuurd!
Bericht is niet verzonden