Het kantoor van de toekomst

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit? Wat zijn over een tijd de trends op het gebied van kantoorinrichting? Werken we dan nog wel vanuit kantoren?

Aan de hand van vijftien bouwstenen geven we je inzicht in de werkomgeving van de toekomst.

Verstuurd!
Bericht is niet verzonden

Trends in kantoorinrichting

Wat de toekomst exact gaat brengen blijft een verrassing. Maar Maasdam probeert dag in dag uit zo goed mogelijk op de toekomst te anticiperen. We zitten bovenop de nieuwste inzichten, trends en technische ontwikkelingen. Wat zijn de veranderingen op de arbeidsmarkt? En hoe veranderen we qua mobiliteit? Wat zijn de laatste trends op het gebied van kantoorinrichting? Welke nieuwe inzichten brengt de wetenschap en welke technologische nieuwe snufjes moeten we in de gaten houden?
Door constant te zoeken naar innovatieve oplossingen sorteren we voor op verandering. Zo gebruiken we nu al nanochips, domotica en virtual reality. We experimenteren volop met 3D-printen en zien steeds meer toepassingen binnen ‘internet of (every)thing(s)’. Of dit ook echt de toekomst wordt? Wij wachten het niet af, wij gaan met de tijd mee.

Drie keer andere werkplekken in de toekomst

Waarom hebben we straks andere werkplekken nodig? Een aantal factoren spelen daarbij een rol: een veranderende arbeidsmarkt, nieuwe technologie en de werknemer stelt andere eisen.

1. Een veranderende arbeidsmarkt

Ruim honderd jaar geleden was twaalf uur werken op een dag met één rustdag in de week de norm. In 2010 lag het gemiddelde aantal arbeidsuren op 34,4 per week, waar dit begin 20ste eeuw nog 72 uur was. We werken dus steeds minder. Ook werken we tegenwoordig op een andere manier samen. Minder in afdelingen, meer in projectteams. Dat vraagt om minder hokjes, meer grotere ruimtes met hoekjes waar die teams snel bij elkaar kunnen komen.

2. Nieuwe technologie

Door nieuwe technologie hoeven we ook niet altijd meer fysiek bij elkaar te komen. De afhankelijkheid van een vaste werkplek neemt verder af in de komende jaren. Reistijd wordt werktijd met een laptop op schoot in de trein. Een zelfrijdende auto is een nieuwe werkplek voor taken waar je een scherm voor nodig hebt. Dat betekent dus ook wat we minder werkplekken nodig hebben, een beweging die nu al zichtbaar is.

3. De werknemer stelt andere eisen

Bovendien stelt de werknemer andere eisen aan zijn werkplek. Werken moet ook leuk zijn. Dat vraagt om een andere inrichting, misschien wel een pooltafel en grote loungebank. Uit onderzoeken blijkt dat de werknemer van nu daar grote waarde aan hecht. Sommige organisaties gaan zelfs nog verder. De inrichting van de bedrijfspand moet volledig aansluiten bij de merkidentiteit . Google zet haar kernwaarden bijvoorbeeld volledig door in de inrichting en gebruikt de werkplek om cultuurveranderingen in gang te zetten. Moet het iets luchtiger? Dan bouwen we toch een glijbaan. Maasdam vindt dat alle mensen en organisaties een ideale omgeving verdienen om te presteren, genieten, leren en genezen. Door middel van interieurontwerp en (her)inrichting laten we mensen en organisaties beter tot hun recht komen.