Het Nieuwe Werken en de kantoorinrichting

Met Het Nieuwe Werken (HNW) grijp je een kans aan om je organisatie soepeler, concurrerender en hechter te maken. Dat lukt alleen als je goed kijkt naar de samenhang tussen vier dimensies: mens, technologie, cultuur en organisatie. Een juiste mix resulteert in een kantoorinrichting die past bij deze nieuwe vorm van werken.

Het nieuwe werken, 4 keer opletten

“Ja, bij ons doen we ook aan Het Nieuwe Werken”, hoor je vaak zeggen. “Geen eigen bureau met fotolijstjes meer. Gewoon ergens gaan zitten en hop inloggen maar.” Als dàt de perceptie van Het Nieuwe Werken op de werkvloer is, is er werk aan de winkel! Je moet op vier factoren letten.

1. Houd het menselijk

Een organisatie is zo goed als de mensen die er werken. Het Nieuwe Werken kan veel impact hebben op medewerkers. Ze kunnen hun eigen tijd indelen. Werken op plekken waar ze willen. Dat lijkt leuk, maar op de lange termijn kunnen er toch scheurtjes ontstaan. Denk alleen al aan de ergonomische aspecten. Niet voor niets kennen we in Nederland arbo-regels. Onder wat voor omstandigheden zit iemand thuis of onderweg te werken? Hoe zit het met het licht, stoel en werkhoogte? Maar ook: heeft een medewerker wel voldoende balans tussen privé en werk? En wanneer houdt een werknemer voldoende binding met het bedrijf? Uit onderzoek is bekend dat mensen die thuis werken vaak veel meer uren maken dan op kantoor. Op kantoor praat je even met collega’s. Dat ontspant en geeft binding.

2. Technologie, maar met mate

De dimensie ‘technologie’ is uiteraard een belangrijke aanjager van Het Nieuwe Werken. Een groot voordeel is dat we overal en altijd kunnen werken. De vraag is alleen of dat in the long run echt productief is. Onderzoek wijst uit dat mensen niet altijd gelukkiger worden van louter virtueel contact. Heel de dag online zijn geeft sommige mensen een zekere druk. De één kan daar beter tegen dan de ander. Toch blijft dit een keuze van de werknemer zelf. Die maakt de beslissing om thuis te werken of naar kantoor te komen. Wie Het Nieuwe Werken tot een succes wil maken, moet ook daar over nadenken.

3. Prettige bedrijfscultuur

De genoemde dimensies hangen direct samen met de dimensie ‘cultuur’. Hoe gaan we met elkaar om? Gáán we eigenlijk nog wel met elkaar om? Het is de uitdaging om het kantoor zo in te richten dat werknemers er graag komen om collega’s offline te ontmoeten. Niet alleen een lekkere bak koffie, maar ook de juiste sfeer van het interieur draagt bij aan deze ontmoetingsplek met collega’s. Een goede kantoorinrichting is bepalend voor de creativiteit en productiviteit van de medewerkers.

4. Goed georganiseerd

Binnen de dimensie ‘organisatie’ gaat het over de wijze waarop een organisatie als dynamisch en organisch geheel kan functioneren. Thuis, onderweg en op kantoor werken moeten één logische flow zijn. De salesmedewerker die altijd in z’n eentje op pad is, kan zich optrekken aan de ervaringen van collega’s. Kennis en kunde delen; daar worden organisaties beter van. We leven steeds meer in een netwerksamenleving en dan is het eigenlijk wonderlijk als organisaties medewerkers steeds meer solitair laten werken. Naarmate Het Nieuwe Werken beter georganiseerd is, wordt een organisatie steviger.

Hoe kunnen wij jouw kantoor toekomstbestendig maken?

Wij maken graag kennis met jou.
Bel team Design & Build om een afspraak te maken, op 0182517822. Of laat je gegevens achter, dan bellen wij binnen één werkdag terug.