Lichtplan

Een doordacht lichtplan is geen overbodige luxe. Licht beïnvloedt namelijk sterk hoe je je voelt: alert en klaar voor actie of juist ontspannen. Goed licht op de werkplek heeft dan ook een rechtstreekse relatie met productiviteit.

Wat doet verlichting?

Werken bij sprookjesachtig kaarslicht, dat werkt niet. Net zomin als een romantisch rendez-vous onder een fel verlicht systeemplafond. Er is enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van licht op menselijk functioneren. Maasdam weet de resultaten van dat onderzoek om te zetten in een doordacht lichtplan. Bij een optimale inrichting komt meer kijken dan een efficiënte indeling van de beschikbare vierkante meters.
Daarom passen wij kennis over theorieën uit wetenschappelijke disciplines, zoals omgevingspsychologie, positieve psychologie en neuromarketing, toe in onze ontwerpen. Door variabelen zoals licht, akoestiek, en kleur goed te kiezen, creëren we een optimale werkplek die bijdraagt aan het bereiken van de organisatiedoelen.

Maasdam creëert nieuwe inrichtingen

Dat kan een totaalinrichting van een heel pand zijn, of van een afdeling of deel van het pand. Het ontwerp en de realisatie van een goed lichtplan hoort hier zeker bij. We adviseren je graag over passende verlichting. Neem contact met ons op.

Bel mij terug

De effecten van licht op ons brein

We staan over het algemeen niet lang stil bij licht en bij de effecten die verlichting op ons lichaam heeft. Dat hoeft ook niet altijd, want ons brein doet dat vanzelf. Heb je je wel eens afgevraagd waarom je ’s avonds thuis in de woonkamer heel ander licht gebruikt dan overdag op kantoor? Een logisch antwoord zou zijn: ‘Omdat dat ’s avonds gezelliger is. Ik ga niet bij tl-licht op de bank zitten’. Toch ligt het net iets anders: je doet het onbewust.

Een voortdurende jetlag

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze biologische klok sterk reageert op verschillen in licht. Overdag is het natuurlijke licht om ons heen overwegend blauw. In onze hersenen bevindt zich de pijnappelklier (epifyse). Deze maakt onder invloed van licht meer of minder melatonine aan. Meer blauw licht betekent minder melatonine. Je lichaam is alert, klaarwakker. Blauw licht wordt ook afgegeven door tv’s, beeldschermen en je smartphone. Als we ’s avonds naar zo’n mooie rode zonsondergang kijken, reageren onze hersenen daarop door meer melatonine aan te maken. Je lichaam gaat zich klaarmaken voor de nacht. Precies daarom willen we ’s avonds ‘warmer’ licht om ons heen. We zijn ons aan het prepareren voor de nacht. Minder blauw licht, meer rood licht. Na het bekijken van de zonsondergang thuis nog een uur gaan zitten gamen of naar een latenightshow kijken op tv, daarvan raakt ons brein in de war. Niet voor niets zijn er wetenschappers die beweren dat wij in onze moderne samenleving in een voortdurende jetlag leven.

Hoeveel licht heb jij nodig om goed te kunnen werken?

Onze experts helpen je graag met het opstellen van een lichtplan. Neem contact met ons op!

Spelen met licht

‘Allemaal leuk en aardig’, denk je nu misschien. ‘Maar wat kun je daar in de praktijk mee?’ Heel veel, weten we bij Maasdam. De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in de eenheid lux. Goed licht op de werkplek heeft een rechtstreekse relatie met productiviteit. Het is de kunst om in elk seizoen de juiste lichtintensiteit te realiseren. Dat kan betekenen dat in de winter ‘bijverlicht’ moet worden en in de zomer de lichtintensiteit omlaag kan. Nu zien we nog dat in vrijwel alle kantoren het kunstmatige licht altijd dezelfde intensiteit heeft.

Ook in de zorg kijkt men steeds kritischer naar licht en zet men licht steeds vaker in als ‘therapeutisch instrument’. Zo blijkt dat fel licht (met veel lux) een heilzaam effect heeft op mensen met dementie. Wat voor de ogen van jongere mensen overdreven fel lijkt, is voor deze mensen juist precies goed. Ze zijn overdag alerter en slapen daardoor ’s nachts beter. Het omgekeerde geldt ook. In een instelling waar al te actieve jongeren aanwezig zijn, is het juist handiger om met een lagere hoeveelheid lux en met meer rood licht te werken.

Licht en duurzaamheid

En dan hebben we het nog niet eens gehad over licht in relatie tot duurzaamheid. Er is tegenwoordig enorm veel keuze in systemen die minder energie verbruiken, bijvoorbeeld lichten die automatisch aan- en uitschakelen. Licht is te belangrijk om niet goed onder de loep te nemen, zeker in een werkomgeving.

Klaar voor een lichtplan per ruimte?

Verschillende functies vragen om verschillend licht. Waar de koffiecorner het prima af kan met relatief weinig licht, heeft de afdeling administratie juist feller licht nodig. Wist je dat je een lichtplan per ruimte of activiteit kunt maken? We adviseren je graag.