Healing Environment
In een healing environment zijn de ruimtes niet alleen ingericht om te genezen, ze dragen ook bij aan het welzijn van cliënt, medewerker en bezoeker. Veel zorginstellingen en architecten hebben deze theorie omarmd en de heilzame werking is intussen ruimschoots in de praktijk aangetoond. Waar nog weinig over bekend is, is de toepassing van een healing environment in verpleeghuizen. Terwijl de principes juist goed toepasbaar zijn in een verpleeghuis: de ruimtes kunnen (mee)werken als therapie voor de cliënt. Onderzoek en kennis over omgevingspsychologie tonen aan dat een goed passende omgeving stress, onrust, boosheid, agressie, medicatiegebruik en incontinentie sterk kan verminderen.
Eens doorpraten over jullie inrichting?
Wil je meer informatie over healing environment of over de toepassing in jouw situatie?
Neem contact met ons op voor advies of een oriënterend gesprek.
Acht aspecten om op te letten
Met deze acht aspecten moet je grofweg rekening houden als je een healing environment in een verpleeghuis wilt creëren:
- Een huiselijke schaal
- De aanwezigheid van gemeenschappelijk ruimtes
- De controle over uitgangen
- De vrijheid om naar buiten te kunnen
- De mogelijkheid tot bewegen
- De aanwezigheid van terugtrekplekken
- Het stimuleren van zelfredzaamheid
- De aanwezigheid van zintuiglijke waarneming
Deze acht aspecten vormen een goed vertrekpunt voor het ontwerpen van een healing environment in een verpleeghuis. Toch blijft het altijd maatwerk, dat per doelgroep en per instelling compleet kan verschillen.
Zo breng je jouw situatie in beeld
Wanneer je aan de slag gaat met deze principes is het dus belangrijk om jouw situatie in beeld te krijgen. Want wat is eigenlijk de status van jouw ruimtes? Hoe worden die ruimtes beleefd door bewoners, bezoeker en medewerkers? Waar liggen de verbeterpunten?
Wij adviseren je om daar eens bij stil te staan. Loop bijvoorbeeld met een kleine groep cliënten, familie, of verpleegkundigen een kritisch rondje door het gebouw. Wat valt jullie op? Kijk al rondwandelend eens naar zaken als: afleiding, je thuis voelen, basisbehoeften (slapen, eten), pijnbestrijding, het gevoel van controle en privacy, het gevoel van veiligheid en geborgenheid en eventuele stressfactoren. Dit is een waardevolle manier om de gebruikersbeleving van deze verschillende gebruikers in beeld te krijgen.
Maasdam helpt bij ontwerp en creatie van totaalinrichtingen voor verpleeghuizen.
Benieuwd wat we voor jouw verpleeghuis kunnen doen? Neem contact met ons op.