Verbeter de beleving
Een inrichting is meer dan wat bureaus en stoelen neerzetten. Een goed ingerichte ruimte helpt mensen om optimaal te presteren, leren, genieten en genezen. We kunnen ruimtes dus bewust inzetten om bepaalde doelen mee te bereiken. En wees eerlijk: wie wil nou niet zijn klantbeleving verbeteren of zijn medewerkerstevredenheid verhogen?
Medewerkerstevredenheid en werkomgeving
Medewerkerstevredenheid is heel simpel gezegd: wat de medewerker van zijn/haar werk vindt. Bewezen is dat de medewerkerstevredenheid samenhangt met productiviteit, hoeveelheid ziekteverzuim en het verloop van personeel. Een van de variabelen voor medewerkerstevredenheid is de werkomgeving en hoeverre die aansluit bij de wensen van de medewerker. Een optimaal passende werkomgeving maakt een medewerker dus meer tevreden. We spreken dan van een optimale gebruikersbeleving.
Persona’s: de medewerker centraal
Kan een ruimte optimaal zijn ingericht voor verschillende mensen tegelijk? De één werkt misschien heel de week op locatie terwijl de ander veel reist en weinig op de werkvloer is. Ook het verschil in karakters speelt een grote rol. Zo heeft een introvert persoon een andere werkomgeving nodig dan een extravert persoon. We kunnen natuurlijk niet voor iedereen een unieke werkomgeving maken. Om toch zo veel mogelijk met alle medewerkers rekening te houden, werken we vaak met zogenaamde ‘persona’s’.
Een persona is een voorbeeldpersoon, die symbool staat voor een groep mensen. De mensen binnen zo’n persona lijken qua psychologische behoeftes op elkaar. Ze worden bijvoorbeeld ingedeeld op basis van gedrag, beleving of perceptie.
Er zijn verschillende methodes voor het beschrijven van persona’s. Bijvoorbeeld op basis van generaties (babyboomer, generatie X, millennial etc.), hobby’s, interesses of de activiteit waarvoor iemand in een ruimte is (ontmoeten, zorgen, leren, werken, genieten).
Onderzoek naar persona's op de werkvloer
In 2011 deden twee wetenschappers onderzoek naar de beste verdeling van kenniswerkers in persona’s (Greene & Myerson, 2011). In dit onderzoek zijn vier persona’s uitgewerkt op basis van de mobiliteit van de medewerkers. Een interessante verdeling, die goed de uitdagingen voor de interieurarchitecten weergeeft. Daarom lichten we de persona’s kort toe. De persona’s zijn ingedeeld van weinig naar veel mobiliteit.
De persona's uit het onderzoek
Hoe passen wij dit toe binnen jouw organisatie?
Ook voor jouw organisatie kunnen we een verdeling maken in persona’s; volgens een bestaande verdeling of een verdeling op maat. Wanneer je jouw (her)inrichtingsproject ingaat met duidelijke doelen en persona’s voor ogen, dan zal je nieuwe inrichting zeker meer waarde toevoegen aan jouw organisatie. Neem maar eens contact met ons op!