Projectnaam
Nederlands voorzitterschap Europese Unie

In opdracht van
XML

Locatie
Brussel

Europese Raad Brussel

Een ‘Europees’ interieur maken, dat tot nadenken stemt – dat was het doel van het ontwerp door architectenbureau XML en Jurgen Bey voor het nieuwe interieur van de Europese Raad in Brussel. De vergaderruimtes van de Europese Raad in Brussel zijn tot in detail ontworpen. Wij waren voor de gehele vloerafwerking verantwoordelijk. Er werden hoge eisen gesteld: naast hoogwaardige en moderne materialen in deze ruimtes, speelden technische aspecten zoals akoestiek en brandwerendheid bij de vloerafwerking de hoofdrol. Geen probleem voor Maasdam!

Hoogwaardige en moderne materialen in de vergaderruimtes van de Europese Raad. Dat was de wens van de opdrachtgever. Door vakkundige expertise en jarenlange ervaring was Maasdam de beste partij voor de klus.

EEN BLUESCREEN EN 28 COOLERS

Naast de vergaderruimtes realiseerden we ook andere ruimtes in het gebouw. Een enorme bluescreen van een zogenaamd ‘Europees-blauw ‘kunstgras ligt op de vloer van het atrium. Dit scherm laat speciaal gemaakte beelden zien. Zo zien regeringsleiders zichzelf op het videoscherm virtueel lopen over Europese pleinen, zoals de Dam of het San Marco-plein. En verderop, in de foyer van het gebouw, staat een waterbar met 28 coolers. Deze zijn gevuld met water uit elke lidstaat. Het is de bedoeling dat het water pas nagevuld wordt als alle coolers leeg zijn. Dan komen interessante gesprekken op gang over de voorkeur voor een bepaald soort water. Want welk water uit welke staat drink jij het liefst als je favoriet op is?

VERSCHILLENDE VORMEN VAN VERGADEREN

De vergaderruimte is opgebouwd uit 28 in elkaar grijpende stukken (één voor elk van de 28 EU-lidstaten). De ruimtes kunnen wisselen in indeling: dat maakt verschillende vormen van vergaderen mogelijk. Aan het eind van het Nederlandse EU-voorzitterschap ontvangt ieder lidstaat één van de meubelstukken. Het meubel herinnert Europese leiders subtiel aan hoe unieke – en sterk van elkaar verschillende – onderdelen toch een gezamenlijk geheel kunnen vormen.

Bekijk hier nog meer mooie projecten van Maasdam!

Westfort

LC Packaging

RGF Amsterdam

Vragen of meer informatie?

Heb je een snelle, heldere, offerte nodig? Advies nodig over de vloerafwerking in het bestek of een gesprekspartner
voor de architect?
Bel eens met Gerard van Antwerpen op 06 53629455.