Inspirerend, gezellig, sfeervol, gezond… Hoe creëer je een happy office?

De ideale werkplek is voor iedereen anders. De een werkt graag in complete afzondering en stilte, de ander zit liever in een gezellige kantoortuin vol reuring. Soms is continu onderling contact zelfs nodig. Er is dus niet één perfecte ‘Happy Office’. Wat je wél kunt doen, is voor iedereen een inspirerende werkomgeving creëren. Ga in gesprek met collega’s, inventariseer behoeften en probeer het kantoor zó in te richten dat er voor ieder een ideale werkplek te vinden is.

Een inspirerende werkomgeving

Vroeger keken werkgevers vooral naar productiviteit. Je werd afgerekend op de hoeveelheid en de kwaliteit van je output en werkplekken waren ingericht voor efficiency. Tegenwoordig heeft de werkomgeving ook een sociale en wervende functie. We streven naar een letterlijk en figuurlijk ‘aantrekkelijk’ kantoor, waar mensen met veel plezier komen werken. Een sfeervolle werkplek met goede faciliteiten voor het uitvoeren van alle functies, maar ook voor het ontmoeten van collega’s, uitwisselen van ideeën en samen ontspannen, dát is pas een ideaal kantoor.

Is een hybride kantoor een happy office?

Tijdens de COVID-pandemie heeft het thuiswerken een enorme vlucht genomen. Voor sommige mensen blijkt dit uitstekend te functioneren. Zij zijn minder op kantoor, draaien hun uren wanneer het ze uit komt en integreren zo moeiteloos werk en privé. Deze mensen blijken vaak productiever dan toen ze nog verplicht op kantoor moesten werken.

Anderen missen de sociale contacten, kunnen thuis de arbeidsdiscipline niet opbrengen of worden te veel afgeleid door hun thuisomgeving. Bied daarom liefst je medewerkers de ruimte om zelf te bepalen hoe ze hun arbeidstijd invullen. Wie elke dag naar kantoor wil komen, moet dat kunnen doen.

Hoe creëer je de ideale werkomgeving?

Je creëert een fijne, ontspannen werkomgeving door vooral goed te luisteren naar je medewerkers. Waar hebben zij behoefte aan? Hoe lopen de processen? Wie willen er continu contact houden met de mensen om zich heen en wie willen zich liever terugtrekken op een ‘onbewoond’ werkeilandje? Hoeveel van de collega’s zouden graag thuis willen werken en is dat überhaupt mogelijk met hun takenpakket? Hoe borg je dat nieuwe en jonge medewerkers de gewenste begeleiding krijgen?

Inspirerende werkomgeving op basis van analyse

Maasdam ondersteunt jouw organisatie met een gedegen analyse aan de hand van overleg en gesprekken met alle betrokkenen. Op basis van die analyse kun je dan knopen doorhakken over de juiste indeling en inrichting van de werkomgeving. Je richt efficiënte maar sfeervolle werkplekken in met de juiste dosering van reuring en rust, isolatie en interactie, concentratie en ontspanning. Waarbij je óók helpt bij de inrichting van de werkplekken thuis, want hybride werken mag nooit ten koste gaan van de ergonomie en dus de gezondheid van je collega’s.

Zullen we kennis maken (en delen)?

Ben je – of ga je binnenkort – bezig met het inrichten van een nieuwe, sfeervolle en inspirerende werkomgeving en probeer je te komen tot dé ideale werkplek voor je collega’s? Dan moeten we echt eens kennis maken. Wij delen graag onze kennis over het maken van doordachte keuzes op basis van de behoeften van jouw teams. Bovendien kunnen we je ondersteunen bij het circulair inrichten van werkplekken, door zo veel mogelijk je bestaande inrichting te hergebruiken. Neem snel contact met ons op.