Bepaal de ideale kantoorindeling met een vlekkenplan

Wat is de beste kantoorindeling voor jouw organisatie? Een goede kantoorindeling kun je pas maken als je eerst nadenkt over je processen, over hoe je nu werkt en hoe je wilt gaan werken. Een doordachte andere indeling van je kantoor kan een manier zijn om de routing door het kantoor logisch te maken en je efficiency te verhogen. Bij het bepalen van die indeling kan een zogenaamd vlekkenplan goede diensten bewijzen.

Kantoorindeling beïnvloedt de manier van werken

Als specialist in kantoorinrichting krijgen wij vaak vragen over de ideale kantoorindeling. Maar natuurlijk is er geen eenduidig antwoord. Alles hangt af van hoe jij en je collega’s samenwerken. De stijl van je bedrijf heeft invloed op de indeling van het kantoor. En omgekeerd beïnvloedt de kantoorindeling ook de stijl van samenwerken. Dit biedt kansen voor organisaties die hun manier van werken willen aanpassen aan de actuele behoeften van markt en medewerkers.

Anders werken met een nieuwe kantoorindeling

We zien regelmatig dat organisaties een verhuizing, verbouwing of herinrichting gebruiken om de manier van samenwerken aan te passen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hybride werken te bevorderen, om mensen gelegenheid te bieden zich beter te concentreren of juist om de communicatie te vergemakkelijken. Je kunt door de kantoorindeling bijvoorbeeld de samenwerking tussen bepaalde teams of de interactie tussen afdelingen stimuleren. Maar je kunt ook ruimten creëren waar mensen zich kunnen afzonderen, alleen of in kleine groepen, of waar je een video-conferentie via Zoom, Skype of Teams kunt beleggen zonder storende achtergrondgeluiden.

Kantoorconcept ontwikkelen met vlekkenplan

Als een klant ons vraagt mee te denken over een nieuwe kantoorindeling en inrichting, zullen we altijd eerst uitgebreid overleggen over hoe de processen nu lopen en wat er veranderen moet. De functionele verhoudingen tussen de verschillende afdelingen hebben invloed op communicatie-patronen en gebruik van verkeersruimten.

Je wilt bijvoorbeeld niet dat mensen die frequent moeten overleggen met bepaalde collega’s telkens langs een andere afdeling, de receptie of de ontspanningsruimte moeten lopen. Dat leidt maar af. Op basis van de samenwerkingspatronen maken wij een vlekkenplan: een blauwdruk voor het schetsontwerp en definitief ontwerp van de kantoorinrichting.

Wat is een vlekkenplan?

Een vlekkenplan is een schematische weergave van de verschillende medewerkers en teams, hun activiteiten binnen het kantoor en hun onderlinge relaties. Wij stellen een vlekkenplan op aan de hand van gesprekken met zowel het management als de medewerkers. Zo vormt het vlekkenplan de basis voor een perfecte kantoorindeling, specifiek voor jouw organisatie.

Meer weten over de ideale kantoorindeling?

Maasdam is gespecialiseerd in het indelen van kantoren op een manier die de efficiency van de processen stimuleert, ongeacht de gewenste stijl van (samen)werken. Of het nu om een hybride kantoor, gaat, een kantoortuin of een creatieve ‘hub’. Neem dus vooral contact met ons op, dan komen we samen zeker tot een kantoorindeling die past bij jouw toekomstige organisatie.