Maasdam en BREEAM, wat kunnen we betekenen?

BREEAM Experts Maasdam

Maasdam heeft BREEAM jaren geleden al omarmd, en daar plukken onze klanten nu de vruchten van. Onze eigen BREEAM Experts zijn steeds meer thuisgeraakt in BREEAM. Om precies te zijn in de schema’s BREEAM Nieuwbouw & Renovatie en BREEAM In-Use (bestaande bouw). En BREEAM wérkt, heeft Maasdam ervaren. Dat heeft ertoe geleid dat we intern hebben afgesproken om standaard een duurzaamheidsindicatie op

te nemen bij nieuwe projecten. Dat geldt voor elk van onze drie pijlers: vloeren, totaalinrichting en projectmeubilair. Hoe scoort een computervloer volgens de beoordelingsrichtlijn van BREEAM? Hoeveel punten levert nieuw projectmeubilair op? Wat is het, in het kader van duurzaamheid, het effect van het voorgestelde lichtplan? Wat doet de akoestiek? Etc.

Wat is BREEAM eigenlijk?

Wat is BREEAM eigenlijk?

Misschien is BREEAM gesneden koek, maar misschien ook helemaal nieuw. Daarom een kort overzicht van het  Nederlandse BREEAM-keurmerk. Het bestaat uit vier verschillende schema’s met allemaal hun eigen eisen en richtlijnen, namelijk:

  • BREEAM Nieuwbouw & Renovatie
  • BREEAM In-Use
  • BREEAM Gebiedsontwikkeling
  • BREEAM Sloop & Demontage

Iets meer dan 10 jaar nadat het eerste BREEAM-NL certificaat is uitgereikt, kunnen we stellen dat BREEAM is uitgegroeid tot dé standaard is als het gaat om het inzichtelijk maken van het effect van duurzame maatregelen.

Hoe ziet een BREEAM-traject eruit?

Als een project een BREEAM-certificaat wil behalen moet een stappenplan worden doorlopen. De Dutch Green Building Council (DGBC) beheert en ontwikkelt dit plan. Het komt erop neer dat eerst een doelstelling wordt bepaald – welke duurzame maatregelen zijn haalbaar en betaalbaar? Vervolgens wordt een projectteam geformeerd. Tot slot volgt, na een check door een geaccrediteerde BREEAM-assessor, het certificaat. Concreet wordt – bijvoorbeeld bij Nieuwbouw & Renovatie – gekeken naar duurzaamheidsmaatregelen in het kader van o.a. management (MAN), gezondheid (HEA) of de Energie (ENE). De opzet is in feite zo dat op alle denkbare onderdelen winst kan worden behaald als het gaat om duurzaamheid. Dat kan gaan om ‘logische’ zaken als het materiaal en de levensduur van een vloer, maar ook over de kleinste details: welk type lijm wordt gebruikt wordt voor het vastleggen van de vloer? Gedegen productkennis is daarom vereist voor een succesvol BREEAM-traject. En dat, kennis van het productaanbod en de producten zelf, dat heeft Maasdam!

referenties

Bekijk hier enkele voorbeelden van onze BREEAM-projecten

OZC Tilburg University

Nuon Amsterdam

European Medicines Agency

Voordelen van BREEAM

Bij duurzaam ondernemen en circulair inrichten draait het in beginsel om de planeet. Onze planeet levert niet onbeperkt grondstoffen, daarvan is nagenoeg iedereen overtuigd. Maar ook in commercieel opzicht is winst te behalen. Stel een pand wordt tijdens de renovatie flink verduurzaamd en ontvangt een BREEAM-certificaat, wat doet dat? Wel, na de verbouwing kan een hogere huurprijs worden gerekend. Duurzaamheid is goed voor het imago van de eigenaar van het gebouw. Verduurzaming betekent een bonus de voor gezondheid en productiviteit van de gebruikers van het pand. De operationele kosten gaan omlaag. Het pand stijgt in waarde. Subsidies en voordelige leningen behoren tot de mogelijkheden. Kortom, zo’n BREEAM-certificering loont.

Nieuwsgierig geworden?

Maasdam drinkt graag een kop koffie met je om, in eerste instantie globaal, na te gaan wat er kan. En wat dat kost.

Laat je gegevens achter en wij bellen je binnen één werkdag terug!